Salt är inte med och arrangerar riksårskonferensen 2019

Salts styrelse har beslutat att inte vara med och arrangera årskonferensen 2019 tillsammans med EFS. Detta presenterades på årets konferens i Luleå. Det finns många anledningar till beslutet och Salts presidium har därför skrivit ihop följande för att förklara tankarna bakom.

 

Uttalande angående Salts medverkan på EFS årskonferens 2019 

Med anledning av Salts beslut att inte vara med och arrangera riksårskonferensen 2019 har vi förstått att många har frågor. Det här är ett försök att lite kortfattat försöka ge en förklaring till vad som ligger bakom beslutet. Till att börja med vill vi i styrelsen understryka att detta inte rör EFS och Salts relation i stort utan arrangemanget årskonferensen specifikt. Vi är medvetna om att relationen lokalt och regionalt kan fungera mycket bra och det upplever vi att den gör även nationellt. Vi gläds åt och är tacksamma över att få vara en del av samma rörelse med längtan att människor och samhällen ska bli förvandlade av Jesus, i det vill vi fortsätta att stå tillsammans på alla sätt som går!

Arbetet med årskonferens specifikt däremot är komplext då det berör frågor som känslor, andlighet, kultur och uttryckssätt. Det handlar inte om att Salt nationellt inte värdesätter det som nu är utan att vi tror att vår rörelse behöver något fundamentalt nytt för en ny tid. På ledningsnivå mellan anställda och EFS och Salts styrelser har det länge förts samtal om bland annat att det är hög tröskel för unga och nya i EFS att känna sig hemma. Samtalet har sett lite olika ut och det finns många faktorer som spelar in men frånvaron av unga har alltid legat i fokus och frågan har blivit mer och mer akut då vi ser färre och färre i dessa åldrar för varje år. Här tror vi att det är annat än små programjusteringar som behövs. I många år har Salt fått höra att det ska komma en förändring men tyvärr har inte tillräckligt mycket hänt och därför valde Salts styrelse nu att dra i bromsen för att markera krisen, vi når inte ungdomar, inte unga vuxna, inte barnfamiljer – inte rörelsens framtid. Dessutom är det inte hållbart för våra anställda att ägna så mycket arbetstid åt något som når så få unga. Genom att inte vara mitt i planeringen av nästa års konferens hoppas vi kunna föra ett bättre och mer krismedvetet samtal med EFS styrelse om vägen framåt. Parallellt är Salt representerat i den grupp, tillsatt av EFS styrelse, som har i uppdrag att jobba för ett nytt upplägg, förhoppningsvis från 2020.

Vad längtar vi då efter? Vi längtar efter att kulturen och uttryckssätten ska ligga närmre en ung generations uttrycksätt för att det inte ska bli ett hinder för att upptäcka vårt teologiska och ideologiska arv. Vi längtar efter en konferens som ger rörelsen en riktning. Vi längtar efter en konferens som rustar för lärjungaskapet i vardagen.  Vi längtar efter en konferens som bär samma karaktär och vision varje år som man känner igen sig i och kan tala gott om. Vi längtar efter nya demokratiska forum anpassade för en ny tid. För att nämna några saker.

Målet är att vi i framtiden ska ha en konferens tillsammans med EFS för vi tror det är viktigt att mötas över generationsgränserna. För att det ska bli möjligt behöver vi först mötas och sen ge oss ut på en resa som igen av oss gjort tidigare för att gå dit igen av oss varit tidigare. För evangeliets skull!

Salts styrelse genom Salts presidium

 

Jonatan Janerheim

Daniel Forsberg

Maria Bengtsson

 

Uppsala 180601

Taggat med: ,