Följ mig

”Följ mig”, säger Jesus, och oundvikligt kommer frågan om var han egentligen går. Vi behöver ingen teologisk utbildning eller särskilt många års erfarenhet för att märka att Jesus lägger tid på de allra minsta – barnen, de prostituerade, syndarna. Är vi verkligen kapabla att följa honom dit?

Det handlar inte endast om att veta vad kristna tror, utan hur kristna lever. Utmaningen finns i budet att älska Gud så mycket som det bara går och att älska dem som inte älskar oss tillbaka. Handlingen är inte frälsande i sig, men att låta tron, tanken och känslan bli till handling och sanning befäster vem vi följer. Stapplande småspringer vi efter vår frälsare och Herre. Vi ramlar, men får ta tag i den utsträckta handen för att komma upp på fötter. Vi försöker igen och igen, och trots de bristfälliga resultaten följer vi universums skapare istället för att försöka hitta på en egen väg att gå, en egen gångstil och ett alldeles eget mål.

I Jesaja 55:8 står det: Mina tankar är inte era tankar, och era vägar är inte mina vägar, säger Herren. Nej, så mycket som himlen är högre än jorden, så mycket är mina vägar högre än era vägar och mina tankar högre än era tankar.

Vi är inte kallade till det lätta – att sitta framför TV:n ett helt liv eller att ta till våld när fantasin tryter. Vi är kallade till att älska Jesus och följa honom på kärlekens väg. Det är svårt att älska och det är svårt att låta bekvämligheten ge vika för rättvisa, delande och glädje. Rätt är inte alltid lätt.

För mig är det inte lätt att hantera relationerna med gatubarnen i Addis Abeba, där jag nu bor. Jag oroar mig alltid för att behöva försvara mitt överflöd av ägodelar gentemot deras sovplats av kartonger och presenningar, och få saker gör mig så förvirrad som fattigdomsproblematiken. Men innerst inne vet jag att Gud är större än mina egna brister, liksom Han är större än dina tvivel och svårigheter. Här i Etiopien säger man ”abet” som svar när någon ropar ens namn. Tänk om vi kunde få säga samma sak till Gud när han kallar på oss; ”Jag hör att du ropar, Jesus. Vart ska vi gå idag?”.

Elin Risberg, Salts styrelse