Nyheter

40 dagar för klimatet

top-40dagar

Den 17 februari till 28 mars gör scoutrörelsen i Sverige en gemensam satsning för klimatet. Under 40 dagar vill vi utmana alla scouter att dela sina klimatsmarta val och på det sättet uppmuntra varandra.

Syftet är att få oss att tänka till hur vi lever och hjälpa oss att göra medvetna val även efter den här perioden. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och tillsammans kan vi göra skillnad! Dela det ni gör och följ vad som händer under #40dagarförklimatet och #scoutergör i sociala medier.

 

Klimatbingobingobricka40dagar

Gör klimatbingot med 40 utmaningar.

Om du klarar halva bingobrickan får du klimatmärket 2021 (som din ledare beställer från Scoutshoppen)!
Hur många utmaningar klarar du? Vi hejar på dig!

 

Aktiviteter

Dessutom finns det tips på enkla aktiviteter ni kan använda på scoutmöten eller hajker.

 1. Klimatalfabetet
 2. Rest-fest – fest i vardagen
 3. Miljökampen – en lek på allvar
 4. Bekämpa klimatförändringar
 5. Koldioxidkull
 6. Hoppa mellan isflaken
 7. Elda klimatsmart
 8. Återbrukspyssla
 9. Gröna händer


Psst! Du kan lägga till GIF:en i din story på Instagram om du söker på ”40dagar”

Nytt år = ny rapport! Här kommer en påminnelse till alla som har Saltförening att det är dags att registrera medlemmar. Uppe i menyn på vår hemsida hittar du under fliken ”Föreningsstatistik 2020” allt du behöver veta!

Senast 15 februari vill vi få in din rapport.

medlemmar-flöde

Salts årsmöte 2021

Varmt välkommen på Salts årsmöte 2021!

Tid: 14-15 maj 2021
Plats: VoteIT

Alla föreningar anslutna till Salt har rätt att skicka minst två representanter till årsmötet för Salt – barn och unga i EFS. Där beslutar vi om de stora dragen för vad vi ska syssla med på riksnivå i Salt. Vem ska sitta i styrelsen? Hur använder vi bäst de pengar vi har? Och vad ska vi planera för att göra kommande år?

Sprid ordet och så ses!

Salts styrelse har nu beslutat att Rebecca Stighem efterträder Johanna Björkman som generalsekreterare för Salt – barn och unga i EFS.

rebecca-insta

 

Rebecca är uppvuxen inom Svenska Alliansmissionen och har med sin man sedan en tid landat i EFS.
Hon har lång erfarenhet av ideellt engagemang i kyrklig kontext, bland annat genom hennes år som
scoutledare och lovsångsledare. För tillfället arbetar hon som verksamhetsutvecklare på Bilda och har
sedan tidigare en examen i beteendevetenskap med huvudområde pedagogik.

– Rebecca har brinnande visioner för att barn och ungdomar ska få en hållbar relation till Gud och att
ledare runt om i landet ska känna sig väl rustade att leda i det. I den förändringsprocess vi nu är inne i gör
hennes starka vilja att tjäna Gud i kombination med hennes förmåga att lyssna in människor och att
strukturerat leda framåt, henne väl lämpad för tjänsten som generalsekreterare. Vi är därför väldigt glada
att få kalla henne till den här tjänsten säger Salts styrelseordförande Maria Bengtsson.

Rebecca tillträder tjänsten som generalsekreterare den 13 januari.

Julsamling med Skatten

skatten-jul-mail

På fjärde advent, söndag 20 december, är vår uppskattade Skatten-samling LIVE äntligen tillbaka med en julsamling för hela familjen! Samlingen I dag har frälsaren fötts i Betlehem sänds klockan 9.00 och går att se på EFS play och Youtube.

Precis där vi är men ändå tillsammans får vi upptäcka det glada budskapet om att Gud kommer till oss som människa, och föds som kung och frälsare. Detta genom Bibel-berättelse, sång och rörelse, bön och skapande.

Medverkande: Sofia Svensson, Maria och Mattias Ottestig med familj, med flera.

Inför sändningen kan material laddas ner HÄR.

Det börjar nu närma sig deadline för att registrera alla Saltmedlemmar i NGO. Senast sista november vill vi att ni ska ha registrerat era medlemmar.
Tidigare i år gick ett mailutskick ut med all information till alla kontaktpersoner, men för att lättare kunna hitta kan du se allt här också! Om du är kontaktperson, men inte fått ett mail – hör av er så vi ser till att du är rätt registrerad!

Följ manualen för att se hur allt går till. Medlemsformuläret kan du som ansvarig fylla i, men det går också jättebra att skicka direkt till den som vill bli medlem i Salt!

HÄR hittar du NGO-manualen

HÄR hittar du medlemsformuläret.


Vanliga frågor (UPPDATERAT)

Hur gör man med personnummer?

För att vara medlem i Salt krävs medlemmens födelsedatum (6 siffror). Men NGO samt Scoutnet kräver 12 siffror för att kunna läggas in i deras register. Har man inte ett 12-siffrigt personnummer, lämna de sista fyra siffrorna blankt. En del kommuner kräver 12 siffror vid inrapportering.

God grund i relation till GDPR för att bli medlem?

Tillåtelse från deltagaren att bli inskriven som medlem kan göras på några olika sätt. 1. Namnteckning – att skriva in uppgifter i formuläret räknas som en handling – hur det blir det dock om det är ledaren som gör det. 2. Genom medlemsavgift. 3. Muntligt avtal genom att fråga deltagaren om den vill bli medlem och få ett jakande svar tillbaka.. Om ni redan nu använder er av medlemsavgifter och vill fortsätta med det ser vi ingen anledning till att sluta. Detta är helt frivilligt hur man lägger upp detta, huvudsaken är att någon av dessa tre finns med.

Vad blir nästa steg?

Sms-snurra! Vårt nästa steg är att skapa en sms-snurra som gör att man kommer kunna fortsätta sitt medlemskap endast via att svara på ett sms. Bra va?!

Men GDPR då?

Salt och EFS har en personuppgiftspolicy där vi sammanställt våra regler för att säkra våra medllemmar och deltagares uppgifter. Denna policy gäller även vårt medlemsregister. För att kolla in personuppgiftspolicyn klicka här: Salts personuppgiftspolicy

Vem har behörighet i medlemsregistret?

Som ansvarig har endast du behörig att komma åt din förenings medlemslista. Detta innebär att det blir ännu mer viktigt att meddela oss när ni byter kontaktpersoner i föreningarna. Det är helt okej att dela användaren på flera personer. Viktigt är dock att alla som använder systemet ska följa vår personuppgiftspolicy, som ni hittar här: Salts personuppgiftspolicy

Alla barn har inte telefon och mail, hur gör vi då?

Vi kräver inte att varje medlem ska ha egen telefon och e-post, utan detta är valfritt. Om detta finns är det dock en fördel att skriva in dess uppgifter, eftersom de möjliggör för oss att automatiskt kunna skicka ut en förfrågan om att förlänga sitt medlemskap även under nästa år. Det är också möjligt att skriva in målsmans telefonnummer och e-post om det skulle underlätta. Samtycke från förälder för barn under 13 år är inte ett krav från vårt håll eftersom vi som ideella föreningar samlar in personuppgifter i syfte att söka statsbidrag. Syftet ligger därmed inte i linje med paragrafen Informationssamhällets tjänster, som kräver samtycke från förälder för barn under 13 år.

Hur får jag ut årsrapporten?

När som helst kan du som ansvarig få ut listor på uppgifter du behöver till olika rapporter. Du kan välja vilka uppgifter som är nödvändiga och sedan skriva ut, eller spara ner på din dator. Även här vill vi belysa vikten av att inte lämna ut onödiga uppgifter, och att hela tiden se till att de inte hamnar i fel händer.

Generalsekreterare

Har Gud lagt barn och unga på ditt hjärta? Salt vill att barn och unga ska lära känna komma till tro på och följa Jesus Kristus. Då vår nuvarande generalsekreterare avslutar sitt arbete efter årsskiftet söker vi nu dig som vill bära facklan som generalsekreterare vidare. Salt står inför stora utmaningar och möjligheter i framtiden och som generalsekreterare har du en nyckelroll i att leda Salt vidare dit Gud kallar.

 

Därför söker vi dig som:

Har passion och kärlek för att barn och unga ska nås med evangeliet och växa i lärjungaskap till Jesus. Det innebär att du är bra på, och vill driva förändringsprocesser. Vi ser därför att du har erfarenhet av ledarskap, är både visionär och handlingskraftig. Du står trygg i din tro och i att vara en tydlig ledare för den teologi som Salt och EFS står för.

Som generalsekreterare är du organisationens ansikte utåt och representerar Salt i olika sammanhang. Det innebär en del resande för att bland annat undervisa och det är viktigt att du kan formulera dig väl i tal och skrift. I arbetsuppgifterna ingår även att vara teamledare för kansliet och där driva det dagliga arbetet samt hantera anställningar. Du ansvarar även för att med presidiet förbereda styrelsemötena. Stor vikt kommer att läggas vid den sökandes personlighet och gåvor.

 

Vi ser att du:

 • Har erfarenhet av Salt, EFS och/eller Svenska kyrkan.
 • Är bekväm i att leda i bön och fånga upp tilltal från Gud.
 • Har flerårig ideell- och/eller arbetslivserfarenhet inom för tjänsten relevanta områden.
 • Har god förmåga att hålla ihop trådarna, samarbeta och att se både till dina egna uppgifter och kunna stödja dina kollegor i deras arbete.
 • Har erfarenhet av teamarbete, att driva projekt och gärna av arbetsledning.
 • Har social kompetens och känsla för att bygga nätverk och skapa kontakter.

 

Meriterande är även:

 • Erfarenhet av arbete med ekonomifrågor.
 • För tjänsten relevant akademisk utbildning.
 • Erfarenhet av representation.
 • Erfarenhet av att undervisa/predika.
 • Erfarenhet av arbete med läger och konferenser.

 

Övrigt om tjänsten:

Tjänsten är placerad på Salts rikskansli i Uppsala. Tillsvidareanställning med sex månaders provanställning. Tillträde och lön enligt överenskommelse. För tjänsten gäller anställningsvillkor enligt gällande avtal mellan Arbetsgivaralliansen och Vision ekumeniska. Vi förbehåller oss fri prövningsrätt.

 

Ansökan:

Ansökan bestående av CV och personligt brev, gärna med löneanspråk, skickas senast den 8 november till: Salt, Att: Alice Harlin, Box 23001, 750 23 Uppsala alt. alice.harlin@efs.nu

Blir du kallad till intervju kommer den hållas v.47 och vi vill att du då har med dig utdrag ur belastningsregistret och kontaktuppgifter till tre referenspersoner.
Frågor:

Upplysningar om tjänsten lämnas av Salts styrelseordförande Maria Bengtsson, 073-0815273, maria.svensson@outlook.com

Facklig representant för Vision Ekumeniska är Stefan Nordström, 073-541 77 82.

EFSnu_johanna

Pressrelease Salt 2020-09-24

Nu väntar ett nytt kapitel

Salt – barn och unga i EFS har funnits sedan 2005 och under de 15 år som organisationen funnits har alltid visionen varit att barn och unga ska lära känna, komma till tro på och följa Jesus Kristus. Sedan 2014 har Johanna Björkman haft tjänsten som generalsekreterare men avslutar nu sin tjänst i samband med en föräldraledighet.

– Jag har varit engagerad på riksplanet i Salt sedan 2010 och sedan 2014 har jag haft förmånen att leda arbetet. Det har varit spännande och lärorika år där jag verkligen har fått se hur Gud leder och hur stor Hans omsorg är för barn och unga. Nu talar Gud om ett nytt kapitel och att det därmed är dags för mig att lämna vidare stafettpinnen vilket jag känner frid över, säger Johanna Björkman.

Salts ordförande Maria Bengtsson uttrycker för styrelsens räkning en stor tacksamhet över Johannas insats de år hon arbetat och att styrelsen önskar hennes Guds välsignelse i framtiden. Vidare säger hon nu att styrelsen kliver in i en viktig process när det gäller att hitta vem som ska ta vid.

– Vi ser hur kulturen förändras snabbt i barn- och ungdomsvärlden och för oss som barn- och ungdomsorganisation är det en stående utmaning att vara relevanta och lyhörda utan att kompromissa med vårt uppdrag. Vi (som styrelse) ser ett behov av en visionär och handlingskraftig person nära Guds hjärta för den här tiden, en som kan leda i tider av förändring.

Vem som tillträder tjänsten som generalsekreterare för Salt – barn och unga i EFS efter årsskiftet återstår att se men redan nu är rekryteringsprocessen igång och styrelsen hoppas att arbetet ska vara klart innan årsskiftet.

Salt – barn och unga i EFS är EFS barn- och ungdomsorganisation som bildades 2005. Organisationen hade vid slutet av 2019 130 anslutna lokalföreningar fördelade över hela landet och 6072 antal medlemmar.

Livsväg går ONLINE!

lv20-screen-4

Missa inte årets Livsväg! Denna gång ONLINE. Helgen 2-4 oktober kan du hänga med på inspirerande seminarium och gudstjänster på temat GODA NYHETER. Passa på att samla folk från kyrkan, hemgruppen eller nyfikna vänner och häng med via EFSplay. Mer info och anmälan sker på livsvag.efs.nu

 

Nu kommer en ny SKATTEN-livesamling! Programmet kan ni se och vara med på precis där ni är! Det passar både att titta på med familjen i hemmet eller i söndagsskolan.
Programmet finns att se på 
www.efsplay.nu redan imorgon kl. 10, söndag 10 maj och kommer sedan finnas att se där. Samlingens tema är ”När ni ber”. 

Mer information om våra Skatten-liveprogram och tillhörande material hittar ni här.

Print

skatten