40 dagar för klimatet

top-40dagar

Den 2 mars till 10 april 2022 gör scoutrörelsen i Sverige en gemensam satsning för klimatet. Under 40 dagar vill vi utmana alla scouter att dela sina klimatsmarta val och på det sättet uppmuntra varandra!

40 dagar för klimatet pågår under fastan och finns för att få oss att tänka till om hur vi lever och hjälpa oss att göra medvetna val även efter den här perioden. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och tillsammans kan vi göra skillnad! Dela det ni gör och följ vad som händer under #40dagarförklimatet och #scoutergör i sociala medier!

 

 

Klimatbingo

Ladda ned klimatbingot och gör de 40 utmaningarna – tillsammans med scoutgruppen eller själv emellan era träffar!

Om du klarar halva bingobrickan får du klimatmärket 2022 (som din ledare beställer från Scoutshoppen)!
Hur många utmaningar klarar du? Vi hejar på dig!

 

 

VECKOUPPDRAGEN!

Som en del i kampanjen 40 dagar för klimatet presenterar vi nu: VECKANS UPPDRAG

Veckans uppdrag är för scoutpatruller och andra grupper och är tänkt som ett kort inslag under träffen (15 minuter) men ni väljer själva hur lång tid ni lägger på uppdraget. Uppdragen har koppling till klimatpåverkan och efterföljs av en kort reflektion som ni kan prata om i gruppen.

 

Alla grupper som deltar och redovisar sitt uppdrag på Instagram har chans att vinna ett fint pris från Scoutshopen, ny chans varje vecka!

 

Faktaruta!

  • Hur deltar gruppen i tävlingen? Publicering i flödet från valfritt öppet Instagramkonto.
  • Nytt uppdrag: Fredag 4 mars, 11 mars, 18 mars, 25 mars, 1 april, 8 april
  • Deadline för redovisning: torsdagar kl. 23.59: 10 mars, 17 mars, 24 mars, 31 mars, 7 april, 14 april.
  • Hashtag: #40dagarförklimatet

 

Uppdrag: Gör nåt till nåt!

Gör om någonting till något annat. Kan en eller flera prylar få ett nytt liv eller en ny funktion?

Ni har 15 minuter på er (eller så lång tid som ledaren bestämmer) att göra nåt till nåt och sen fotografera eller filma vad ni gjort.

Publicera i sociala medier för att ha chans att vinna veckans pris! Deadline är torsdag 24 mars 23.59. Läs regler längre ned på sidan.

Reflektion att prata om i gruppen: Vi behöver minska användandet av jordens resurser och ett sätt att göra det är att inte köpa så mycket nya prylar utan använda det vi har så länge som möjligt. Det kan handla om att laga det som gått sönder och använda saker på nya sätt. Förutom att vi sparar på miljön blir det oftast också billigare och dessutom är det kul att tänka ut nya användningsområden för det man redan har.

 

Regler

Varje fredag publiceras ett nytt uppdrag och efterföljande torsdag ska bidraget senast redovisas.

Uppdragen ska genomföras i grupp, alltså inte enskilt.

De grupper som deltar i minst två utmaningar får köpa märket för 40 dagar för klimatet (kan också fås genom att göra halva bingobrickan).

Redovisning sker genom publicering av foto eller film på valfritt öppet instagramkonto, (i vanliga flödet och inte på stories). Alla bidrag ska taggas med #40dagarförklimatet för att ha chans att vinna pris. Endast ett bidrag per grupp och per vecka får publiceras.

Se till så att alla personer som filmas och fotograferas vill och får publiceras i sociala medier.

Bland de deltagande bidragen lottas ett pris ut från Scoutshopen.

Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen är inte på något sätt är sponsrad, stödd eller administrerad av eller knuten till Instagram eller Facebook.

 

 


Psst! Du kan lägga till GIF:en i din story på Instagram om du söker på ”40dagar”