Nyheter

Det börjar nu närma sig deadline för att registrera alla Saltmedlemmar i NGO. Senast sista november vill vi att ni ska ha registrerat era medlemmar.
Tidigare i år gick ett mailutskick ut med all information till alla kontaktpersoner, men för att lättare kunna hitta kan du se allt här också! Om du är kontaktperson, men inte fått ett mail – hör av er så vi ser till att du är rätt registrerad!

Följ manualen för att se hur allt går till. Medlemsformuläret kan du som ansvarig fylla i, men det går också jättebra att skicka direkt till den som vill bli medlem i Salt!

HÄR hittar du NGO-manualen

HÄR hittar du medlemsformuläret.


Vanliga frågor

Hur gör man med personnummer?

För att vara medlem i Salt krävs medlemmens födelsedatum (6 siffror). Men NGO samt Scoutnet kräver 12 siffror för att kunna läggas in i deras register. Har man inte ett 12-siffrigt personnummer skriver man 0000. En del kommuner kräver 12 siffror vid inrapportering.

God grund i relation till GDPR för att bli medlem?

Tillåtelse från deltagaren att bli inskriven som medlem kan göras på några olika sätt. 1. Namnteckning – att skriva in uppgifter i formuläret räknas som en handling – hur det blir det dock om det är ledaren som gör det. 2. Genom medlemsavgift. 3. Muntligt avtal genom att fråga deltagaren om den vill bli medlem och få ett jakande svar tillbaka.. Om ni redan nu använder er av medlemsavgifter och vill fortsätta med det ser vi ingen anledning till att sluta. Detta är helt frivilligt hur man lägger upp detta, huvudsaken är att någon av dessa tre finns med.

Vad blir nästa steg?

Sms-snurra! Vårt nästa steg är att skapa en sms-snurra som gör att man kommer kunna fortsätta sitt medlemskap endast via att svara på ett sms. Bra va?!

Men GDPR då?

Salt och EFS har en personuppgiftspolicy där vi sammanställt våra regler för att säkra våra medllemmar och deltagares uppgifter. Denna policy gäller även vårt medlemsregister. För att kolla in personuppgiftspolicyn klicka här: Salts personuppgiftspolicy

Vem har behörighet i medlemsregistret?

Som ansvarig har endast du behörig att komma åt din förenings medlemslista. Detta innebär att det blir ännu mer viktigt att meddela oss när ni byter kontaktpersoner i föreningarna. Det är helt okej att dela användaren på flera personer. Viktigt är dock att alla som använder systemet ska följa vår personuppgiftspolicy, som ni hittar här: Salts personuppgiftspolicy

Alla barn har inte telefon och mail, hur gör vi då?

Vi kräver inte att varje medlem ska ha egen telefon och e-post, utan detta är valfritt. Om detta finns är det dock en fördel att skriva in dess uppgifter, eftersom de möjliggör för oss att automatiskt kunna skicka ut en förfrågan om att förlänga sitt medlemskap även under nästa år. Det är också möjligt att skriva in målsmans telefonnummer och e-post om det skulle underlätta. Samtycke från förälder för barn under 13 år är inte ett krav från vårt håll eftersom vi som ideella föreningar samlar in personuppgifter i syfte att söka statsbidrag. Syftet ligger därmed inte i linje med paragrafen Informationssamhällets tjänster, som kräver samtycke från förälder för barn under 13 år.

Hur får jag ut årsrapporten?

När som helst kan du som ansvarig få ut listor på uppgifter du behöver till olika rapporter. Du kan välja vilka uppgifter som är nödvändiga och sedan skriva ut, eller spara ner på din dator. Även här vill vi belysa vikten av att inte lämna ut onödiga uppgifter, och att hela tiden se till att de inte hamnar i fel händer.

Generalsekreterare

Har Gud lagt barn och unga på ditt hjärta? Salt vill att barn och unga ska lära känna komma till tro på och följa Jesus Kristus. Då vår nuvarande generalsekreterare avslutar sitt arbete efter årsskiftet söker vi nu dig som vill bära facklan som generalsekreterare vidare. Salt står inför stora utmaningar och möjligheter i framtiden och som generalsekreterare har du en nyckelroll i att leda Salt vidare dit Gud kallar.

 

Därför söker vi dig som:

Har passion och kärlek för att barn och unga ska nås med evangeliet och växa i lärjungaskap till Jesus. Det innebär att du är bra på, och vill driva förändringsprocesser. Vi ser därför att du har erfarenhet av ledarskap, är både visionär och handlingskraftig. Du står trygg i din tro och i att vara en tydlig ledare för den teologi som Salt och EFS står för.

Som generalsekreterare är du organisationens ansikte utåt och representerar Salt i olika sammanhang. Det innebär en del resande för att bland annat undervisa och det är viktigt att du kan formulera dig väl i tal och skrift. I arbetsuppgifterna ingår även att vara teamledare för kansliet och där driva det dagliga arbetet samt hantera anställningar. Du ansvarar även för att med presidiet förbereda styrelsemötena. Stor vikt kommer att läggas vid den sökandes personlighet och gåvor.

 

Vi ser att du:

 • Har erfarenhet av Salt, EFS och/eller Svenska kyrkan.
 • Är bekväm i att leda i bön och fånga upp tilltal från Gud.
 • Har flerårig ideell- och/eller arbetslivserfarenhet inom för tjänsten relevanta områden.
 • Har god förmåga att hålla ihop trådarna, samarbeta och att se både till dina egna uppgifter och kunna stödja dina kollegor i deras arbete.
 • Har erfarenhet av teamarbete, att driva projekt och gärna av arbetsledning.
 • Har social kompetens och känsla för att bygga nätverk och skapa kontakter.

 

Meriterande är även:

 • Erfarenhet av arbete med ekonomifrågor.
 • För tjänsten relevant akademisk utbildning.
 • Erfarenhet av representation.
 • Erfarenhet av att undervisa/predika.
 • Erfarenhet av arbete med läger och konferenser.

 

Övrigt om tjänsten:

Tjänsten är placerad på Salts rikskansli i Uppsala. Tillsvidareanställning med sex månaders provanställning. Tillträde och lön enligt överenskommelse. För tjänsten gäller anställningsvillkor enligt gällande avtal mellan Arbetsgivaralliansen och Vision ekumeniska. Vi förbehåller oss fri prövningsrätt.

 

Ansökan:

Ansökan bestående av CV och personligt brev, gärna med löneanspråk, skickas senast den 8 november till: Salt, Att: Alice Harlin, Box 23001, 750 23 Uppsala alt. alice.harlin@efs.nu

Blir du kallad till intervju kommer den hållas v.47 och vi vill att du då har med dig utdrag ur belastningsregistret och kontaktuppgifter till tre referenspersoner.
Frågor:

Upplysningar om tjänsten lämnas av Salts styrelseordförande Maria Bengtsson, 073-0815273, maria.svensson@outlook.com

Facklig representant för Vision Ekumeniska är Stefan Nordström, 073-541 77 82.

EFSnu_johanna

Pressrelease Salt 2020-09-24

Nu väntar ett nytt kapitel

Salt – barn och unga i EFS har funnits sedan 2005 och under de 15 år som organisationen funnits har alltid visionen varit att barn och unga ska lära känna, komma till tro på och följa Jesus Kristus. Sedan 2014 har Johanna Björkman haft tjänsten som generalsekreterare men avslutar nu sin tjänst i samband med en föräldraledighet.

– Jag har varit engagerad på riksplanet i Salt sedan 2010 och sedan 2014 har jag haft förmånen att leda arbetet. Det har varit spännande och lärorika år där jag verkligen har fått se hur Gud leder och hur stor Hans omsorg är för barn och unga. Nu talar Gud om ett nytt kapitel och att det därmed är dags för mig att lämna vidare stafettpinnen vilket jag känner frid över, säger Johanna Björkman.

Salts ordförande Maria Bengtsson uttrycker för styrelsens räkning en stor tacksamhet över Johannas insats de år hon arbetat och att styrelsen önskar hennes Guds välsignelse i framtiden. Vidare säger hon nu att styrelsen kliver in i en viktig process när det gäller att hitta vem som ska ta vid.

– Vi ser hur kulturen förändras snabbt i barn- och ungdomsvärlden och för oss som barn- och ungdomsorganisation är det en stående utmaning att vara relevanta och lyhörda utan att kompromissa med vårt uppdrag. Vi (som styrelse) ser ett behov av en visionär och handlingskraftig person nära Guds hjärta för den här tiden, en som kan leda i tider av förändring.

Vem som tillträder tjänsten som generalsekreterare för Salt – barn och unga i EFS efter årsskiftet återstår att se men redan nu är rekryteringsprocessen igång och styrelsen hoppas att arbetet ska vara klart innan årsskiftet.

Salt – barn och unga i EFS är EFS barn- och ungdomsorganisation som bildades 2005. Organisationen hade vid slutet av 2019 130 anslutna lokalföreningar fördelade över hela landet och 6072 antal medlemmar.

Livsväg går ONLINE!

lv20-screen-4

Missa inte årets Livsväg! Denna gång ONLINE. Helgen 2-4 oktober kan du hänga med på inspirerande seminarium och gudstjänster på temat GODA NYHETER. Passa på att samla folk från kyrkan, hemgruppen eller nyfikna vänner och häng med via EFSplay. Mer info och anmälan sker på livsvag.efs.nu

 

Nu kommer en ny SKATTEN-livesamling! Programmet kan ni se och vara med på precis där ni är! Det passar både att titta på med familjen i hemmet eller i söndagsskolan.
Programmet finns att se på 
www.efsplay.nu redan imorgon kl. 10, söndag 10 maj och kommer sedan finnas att se där. Samlingens tema är ”När ni ber”. 

Mer information om våra Skatten-liveprogram och tillhörande material hittar ni här.

Print

skatten

Årsmöte 23-24 maj 2020

Hej! Letar du efter mer information om vårt årsmöte?
KLICKA HÄR så kommer du till sidan som är fullmatad med information!

Om du har frågor om årsmötet kan du maila på salt@efs.nu

Print

Skatten har varit till stor välsignelse under 8 år i Sverige, och nu ser Salt fram emot något nytt!

När Skatten lanserades i Sverige hösten 2012 så var det med en stor glädje över att erbjuda ett bra och pedagogiskt genomarbetat material, men det var också med en längtan att fler skulle få upp ögonen för att barnens tro är lika värdefull som de vuxnas, och att en ny syn på barnens plats, bidrag, gudstjänst och bibelns berättelser till barnen skulle få spridas bland Sveriges församlingar, oavsett material. Och det har verkligen skett mycket under dessa år. Vi har fått se att Skatten har fått vara en pusselbit i denna rörelse i hela Sveriges kristenhet, och för det är vi så tacksamma. Nu ser vi fram emot något nytt.

Under de sista åren har intresset för Skatten som abonnemang minskat, samtidigt som en ny längtan efter att möta andra behov kopplat till barn och familj har växt. Det har föranlett både samtal och bönearbete i Salt och som ett resultat av den processen tog Salts styrelse beslutet att Skatten i dess nuvarande form kommer läggas ned efter vårterminen 2020 för att frigöra både pengar och tid för andra projekt.

Så vad händer med Skatten?

Vi håller på att paketera om det material som finns på svenska så att det ska kunna vara tillgängligt för barngrupper som vill använda det. Istället för nuvarande abonnemangsform kommer vi att erbjuda paket med omkring 10 samlingar i varje. Detta kommer göra Skatten ännu mer lättanvänt och resurseffektivt. Mer praktisk information om detta kommer på skatten.nu.

Vid frågor, kontakta skatten@efs.nu.

Fira påsk med oss!

Nu är det äntligen påsk igen, kyrkans största högtid! Men den här påsken skiljer sig på många sätt från tidigare. Vi kanske inte kan resa som vanligt, fira som vanligt och det kan kännas tungt och tråkigt. Mitt i allt detta vill vi påminna om en sak. En sak som inte förändras – det är vad Jesus Kristus gjort för oss. Även denna påsk får vi tillsammans fira att Jesus dog på korset för våra synder och att han på tredje dagen uppstod. Halleluja!

Nu på söndag får vi tillsammans med Sofia och SKATTEN ha en riktigt glädjerik samling tillsammans, precis där vi är. Så, alla barn och vuxna, var redo! Sändningen kommer att kunna ses på www.efsplay.nu klockan 10.00. Samlingen kommer att ligga kvar på sidan, för er som vill titta senare (eller igen!). Här nedan hittar du allt material som är kopplat till samlingen, och lite extra pyssel.

Vi från Salt vill önska er en riktigt glad påsk, för KRISTUS ÄR UPPSTÅNDEN!

 

SKATTEN Påsksamling WEBB – handledning

Målarbild Skatten påsk

pärl-kors

piprensare kors

 

Extra:

Skapande Skatten Påsksamling

Prick till prick Skatten påsk

Knep och knåp Skatten påsk

Meandmyhouse paskpyssel

 

Under förra veckan gick vi ut med beslutet att ställa in sommarens Patrullriks vilket känns väldigt tråkigt. Vi förstår att beslutet kom hastigt och att det upplevs som tidigt fattat. Utifrån det vill vi dela några av de parametrar som ligger bakom beslutet:

 • Vi är många som delar erfarenheten att hygienen på ett scoutläger inte är bra och det skulle kunna vara gynnsamt för smittspridning. 
 • Många barn vill inte åka utan föräldrar, särskilt vid oro vilket försvårar för familjer som annars hade skickat barnen med sina ledare och kårer. 
 • Det är delade åsikter om huruvida barn smittar och påverkas av viruset. Kan påverka både olika riskgrupper och ledare. 
 • Redan förra veckan ville föräldrar veta hur det skulle bli med lägret då de stod inför att börja vaccinera mot TBE (en vaccination som är dyrare norrut eftersom TBE inte är lika utbrett där). Det blev en ekonomisk fråga för flera familjer som vi behövde agera snabbt på. 
 • Vi fick från alla regioner indikationer på att allt fler inte ville åka med tanke på Corona vilket skulle ha slagit hårt på anmälan och på sin höjd kanske vi hade fått ihop ett halvt läger. 
 • Parallellt med detta kommer också deadline på flera trycksaker som vi inte vill trycka av ekonomiska och miljömässiga skäl om lägret inte ska genomföras.
 • Så till slut den större ekonomiska bilden. Utifrån allt det ovannämnda blev bedömningen att vi inte har ekonomisk täckning att genomföra ett Patrullriks.
 • Än så länge gäller förbud för samlingar med fler än 50 personer. Vi vet inte hur länge det kommer att gälla men med tanke på strategin att försöka trycka ut smittkurvan måste vi ta höjd för att det kan komma att gälla på längre sikt.
 • Än har vi inte sett toppen av smittkurvan enligt Folkhälsomyndigheten (FHM) och man vet inte riktigt när den kommer. Att samla människor från hela landet geografiskt nära det svenska epicentret så snart efter ett stort utbrott skulle kunna innebära risk att dra med smittan för en eventuell andra våg ut i landet. 

Dessa argument har lyfts och samtalats om i både EFS ledningsgrupp och i Salts styrelse och grupperna var samstämmiga i att beslutet tråkigt nog behövde landa i att sommarens läger ställs in. Vi för nu samtal om när nästa Patrullriks kan äga rum men ber om tålamod inför att det beslutet kan dröja något eftersom det är många praktiska frågor som väger in.

Sara Edlund, lägerchef Patrullriks
Johanna Björkman, Generalsekreterare Salt – barn och unga i EFS
Mia Ström, Distrikstföreståndare Mittsverige

 

Det är med stor sorg som vi tyvärr måste meddela att sommarens Patrullriks på Vässarö kommer att ställas in utifrån rådande läge med Convid-19. Vi vet att många har längtat och sett fram emot lägret och vi för därför samtal om när nästa Patrullriks kan komma att äga rum. Mer info kommer.

Sara Edlund, lägerchef Patrullriks
Johanna Björkman, Generalsekreterare Salt – barn och unga i EFS
Mia Ström, Regional missionsledare Mittsverige