Meningen med livet

Vissa frågeställningar är så grundläggande och stora att det borde vara nästan outhärdligt att leva utan att ha fått dem besvarade. Samtidigt är det märkligt nog så att just dessa frågor kan upplevas som så överväldigande att vi i stället väljer att skjuta dem ifrån oss. Ett bra exempel på detta är frågan om meningen med livet.

Om man skulle gradera vilka frågor som borde vara av allra störst vikt för en människa att finna ett vettigt svar på måste frågan om meningen med livet vara en het kandidat för förstaplatsen. Och ändå är det påfallande många människor som svävar på målet när de uppmanas att besvara just denna fråga. Vissa av oss upplever det till och med som lite förmätet att hävda att vi vet vad som är meningen med livet. Vem är jag att besvara en så stor och grundläggande fråga?

Samtidigt är faktiskt så, att oavsett om vi klarar av att besvara denna fråga med ord, har vi på ett sätt redan besvarat den med våra egna liv. Det som i realiteten är viktigast för oss – det vi lägger mest tid och energi på – måste ju i någon mening vara det som för oss är meningen med livet. På motsvarande sätt säger både vår högsta längtan och vår värsta mardröm något viktigt om vad vi mest av allt värdesätter här i tillvaron.

För många moderna svenskar innebär detta att meningen med livet är att må bra – att vara frisk, att tjäna bra med pengar och kanske att ha ett välfungerande sexliv. För många unga kretsar livsmeningen mest kring att vara uppskattad eller populär. Utseende och tillhörighet blir nyckelord, medan mardrömmen handlar om utstötthet eller att inte duga.

Ett bibliskt svar på frågan om vad som är meningen med livet skulle kunna uttryckas med orden ”goda relationer”. Genom syndafallet har alla människor hamnat i ett läge där vi på olika sätt har blivit präglade av skadade relationer. Först och främst har relationen med Gud blivit bruten. Detta är det mest förödande av allt, eftersom Gud är både vår Skapare och Livskälla. Men också vår relation till oss själva och våra medmänniskor har blivit skadad. Samma sak kan sägas om vår relation till skapelsen i övrigt. Det är därför som meningen med livet kan sägas vara att på nytt få dessa relationer upprättade.

Som kristen är jag övertygad om att det bara finns ett sätt att få syndafallets konsekvenser upphävda. Detta är att fullt ut öppna sig för Jesus Kristus och hans liv. det är därför som Salt säger i sin syftesparagraf att vi vill att barn och ungdomar ska få lära känna, komma till tro på och följa Jesus Kristus.

Men det märkliga är faktiskt, att när vi blir berörda av Jesus och hans liv på djupet, kommer också frågan om meningen med livet i ett annat ljus. I stället för om oss börjar nämligen våra liv att handla allt mer om Gud. Vår mest angelägna fråga blir inte längre hur vi kan få våra egna liv förbättrade, utan hur vi kan bidra till att den Gud som har skapat oss och frälst oss kan bli förhärligad.

Den högsta meningen med livet, skulle man därför kunna säga, är att förhärliga Gud. Att själv få bidra till att den Gud som har skapat oss blir upphöjd och ärad för den han faktiskt är. Av detta skäl är min bön att både du och jag ska fördjupas i vår längtan efter att förhärliga Herren. Om du ärligt kan säga att det är detta som är meningen med ditt liv, tror jag nämligen att du har träffat 100% rätt i tillvaron. Då kommer du också att fyllas av den glädje som bara ett liv i enlighet med Sanningen kan skänka oss!

Olof Edsinger

Generalsekreterare för Salt