Se, han har segrat!

Vem av oss vill inte vara en vinnare, en segrare? Många av oss håller säkert på med någon form av idrott, antingen på egen hand eller i grupp, och håll med om att det är väldigt roligt att vinna. Oavsett om det är en individuell sport eller en lagsport så är tillfredställelsen stor när man lyckas besegra sina motståndare, eller hur?

När vi pratar om Jesus och hans död på korset så betonar vi ofta att han har förlåtit oss och befriat oss från synd, skuld och skam. Han har gjort det möjligt för oss att leva ett liv i gemenskap med Gud. Det här är betoningar som är goda och väldigt viktiga! Men vi skulle också ännu mer behöva betona att Jesus faktiskt vann en seger i och med hans död på korset och hans uppståndelse från graven. Han vann en seger över sin motståndare – djävulen.

Precis som vi får del av förlåtelse och befrielse och nåd i och med Jesu död på korset, så får vi också del i den seger som han vann. Vi är med i vinnarens lag! I praktiken är vår motståndare fortfarande kvar, men han är besegrad. Detta innebär att han inte har någon makt över oss längre. Han har inget inflytande över oss så länge vi står på Jesus sida! Han vill gärna försöka fälla oss och hindra oss på alla tänkbara sätt, men han som har vunnit en seger på korset är med på vår sida och vi får dela den segern med honom, varje ny dag!

Paulus skriver i Romarbrevet 8:

”Vad innebär nu detta? Om Gud är för oss, vem kan då vara mot oss? Han som inte skonade sin egen son utan utlämnade honom för att hjälpa oss alla, varför skall han inte skänka oss allt med honom? Vem kan anklaga Guds utvalda? Gud frikänner, vem kan då fälla? Kristus är den som har dött och därtill den som har uppväckts och sitter på Guds högra sida och vädjar för oss. Vem kan då skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller svält, nakenhet, fara eller svärd? Det står ju skrivet: För din skull lider vi dödens kval dagen lång, vi har räknats som slaktfår. Nej, över allt detta triumferar vi genom honom som har visat oss sin kärlek. Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår herre.”

Jesus har segrat! Du och jag får också lov att segra!

Jonas Nordén