Bara lite mer konkret

Ibland kan jag gå runt och börja tänka på hur det ibland känns svårt, hopplöst och långt borta att vara kristen! Varför kan inte bara Gud ibland komma och visa sig lite mer, bara lite mer konkret så att det skulle bli lättare, lättare att vara kristen, lättare att tro, lättare att få med sina vänner in i den kristna gemenskapen, så som kyrkan var tänkt att vara. Att de får bli kristna och kan då få börja se den oerhört stora nåden och kärleken Gud förmedlar i Bibeln. Den nåd som jag ibland tänker skulle vara skön att få se mer konkret så att vi ”lättare” kan vara lärjungar till Jesus.

Men fortfarande, varför så svårt?

 

Jesus säger ”Jag har kommit för att tända en eld på jorden. Om den ändå redan brann! Men jag har ett dop som jag måste döpas med, och jag våndas innan det är över. Tror ni jag är här för att skapa fred på jorden? Nej, säger jag, men splittring! Ty där fem bor i ett hus skall de i fortsättningen leva splittrade, tre mot två och två mot tre, far mot son och son mot far, mor mot dotter och dotter mot mor, svärson mot sonhustru och sonhustru mot svärmor.”

Luk 12: 49-53

 

Hans ankomst innebar inte ett färdigt paket där allt var serverat! Han kom med bränsle och eld för att åter tända den låga av eld som en gång Gud tänt i oss människor men som vi i generation efter generation sedan skapelsen har släckt ned med våra egna viljor. Lågan av frihet som Gud skapade oss med, friheten till att lära känna Gud och leva med honom! Det är därför, säger Jesus, som han har kommit. För att med sin död på korset genomföra det dop som han var utsänd för att göra. Nämligen bli upptagen till himlen som ett fläckfritt syndalamm där vi kan få lägga ifrån oss alla våra bördor och misstag, och på så vis komma nära Gud igen med en personlig relation.

 

Men, säger Jesus samtidigt, det kommer att bli svårt! Alla kommer inte vilja få sin eld tänd. Det kommer vara dem som ständigt går en annan väg, där vinden blåser ut elden på nytt och på nytt! Det kommer därför att bli splittringar mellan familjer, vänner och främlingar. För att alla inte vill ta emot bränslet och elden som kan föra oss hem till Gud.

Därför har vi som blivit nådda av Jesus bränsle och eld fått ett så viktigt uppdrag, men även ett löfte.

 

Jesus säger ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.”

Matt 28: 18b-20

 

”Jesus svarade: Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.”

Joh 14:6

 

Jesus ger oss löftet att alltid vara med oss när vi går ut och möter splittringen och de svårigheter det innebär när vi möter våra vänner i skola, jobb och på fritiden. När vi går ut med det glada budskapet, som han kom med, om att vägen är öppen till Fadern (Gud) genom Jesus Kristus.

Han kommer vara där, när DU som mest behöver honom. När det känns som mest svårt att tro för att ens vänner inte håller med och inte har upptäckt det underbara med Jesus. Då kommer han stå vid din sida och hjälpa dig, bara du har låtit honom tända din eld inom dig. En eld som har all kraft som är tänkbar att få på denna jord. Elden han har gett dig i den helige Anden! 

 

Joel Lindén