Trygga rutiner för sommarens läger

Snart är det sommar och vi ser fram emot läger! Inför sommarens aktiviteter har vi i Salt och EFS mött frågor om hur vi på ett bra sätt kan skapa trygga miljöer och möta svåra situationer. På riksnivå arbetar Salt och EFS tillsammans med att ta fram ett nationellt program för dig som står i ledande uppdrag med fokus på barn och unga. Här vill vi berätta om detta och dela med oss av konkreta råd inför sommarens läger.

I Trygga Händer

Salt och EFS vill ge redskap att hjälpa de barn och unga som bär med sig smärtsamma erfarenheter och verka för att ingen far illa när de kommer till kyrkan eller ett av våra läger. Därför kommer vi framöver att ge våra anställda och ideella ledare inom barn- och ungdomsverksamhet tillgång till en kurs. Den heter I Trygga Händer, har tagits fram av Frälsningsarmén och används av många samfund i Sverige sedan mer än 20 år tillbaka. Vi ser en särskild styrka i att kursen även har med ett perspektiv av att skapa trygga miljöer på det andliga området. Vår förhoppning är att kursen ska ge oss som ledare redskap och rutiner som gör oss ännu tryggare i vårt uppdrag, och att alla barn, unga och föräldrar kan känna sig glada över att finnas med i Salt och EFS. 

Många av er arbetar redan med dessa frågor, till exempel Scouternas resurs Trygga möten eller något annat upplägg. I så fall uppmuntrar vi er att fortsätta på samma sätt även denna sommar!  

 

Råd inför sommarens läger

För er som inte jobbar aktivt med denna fråga skulle vi önska att ni läser bifogade Ekumeniska riktlinjer och sedan samtalar om dem i ledarteamet. Några enkla rutiner gör stor skillnad!

I planering av läger:

  • Läs i Ekumeniska riktlinjerna och definiera vad behöver ni ta hänsyn till i just ert sammanhang/läger.
  • Be om utdrag ur belastningsregistret från alla ledare. Registrera i NGO PRO, som är EFS och Salts digitala medlemsregister.
  • Samla in kontaktuppgifter till vårdnadshavare för alla lägerdeltagare. Spara även på papperslista förvarad på säker plats.
  • Skriv ner kontaktuppgift till er regionala missionsledare/distriktsföreståndare i EFS
  • Skriv ner kontaktuppgift till socialtjänst och stiftets kontaktpersoner vid sexuella övergrepp
  • Gör schema för vilken ledare som är ansvarig om det händer en kris, både dag och natt. (Dela upp mellan flera ledare, så att alla också får vila.)
  • Organisera login så att en ledare aldrig sover ensam med ett eller en grupp barn.
  • Läs/gör krisplan vid läger. Salt har en mall som ni hittar här

Hör gärna av er om ni har  frågor kring detta: 

Helene Lundgren, Personalchef: tel 018-430 25 04,
e-post
helene.lundgren@efs.nu

AnnaHelena Lindberg, Barn & familjekoordinator: tel 018-430 25 85,
e-post annahelena.lindberg@efs.nu

Det går också bra att kontakta er Saltkoordinator på regionen/distriktet.

Vi önskar er en välsignad tid på läger denna sommar. Vi ber om god gemenskap, glada skratt och härliga möten med den Gud som ser och älskar oss alla!

 kerstin_sign                 Rebecca_sign

Kerstin Oderhem                                                                  Rebecca Stighem 

Missionsföreståndare EFS                                                       Generalsekreterare Salt – barn och unga i EFS

 

Brevet finns här som PDF 

 

 

 


Ur Ekumeniska riktlinjer:

ATT ORGANISERA BARN- OCH UNGDOMSARBETE

  • Använd ljusa och överblickbara lokaler. 
  • Försök att alltid ha minst två vuxna ledare med i grupper, särskilt om inga andra verksamheter pågår i byggnaden.
  • Undvik, så långt det är möjligt, att en ledare eller annan vuxen är ensam med ett barn på platser där ingen annan kan se dem.
  • Vid samtal med en ung människa, informera ytterligare någon vuxen om att samtalet äger rum. Se helst till att det finns fler vuxna i byggnaden och att den unga människan vet om detta.
  • Se till att ledare inte träffar eller bjuder hem barn och ungdomar vid sidan om verksamheten, om inte fler vuxna finns med.
  • Var alltid flera vuxna vid utflykter, läger och liknande. 
  • När barn och ungdomar ska skjutsas, försök att alltid ha fler än en passagerare i varje bil. Ha en gemensam uppsamlingsplats där barnen ska lämnas och hämtas vid utfärder och liknande.

Övergrepp i allmänhet liksom sexuella övergrepp, sker numera inte bara genom att personer möts i kyrkans verksamhet. Sociala medier, internet i övrigt, appar i mobiltelefoner och liknande utgör också arenor där övergrepp kan ske. Kyrkan, församlingen och föreningen bör i förväg ha bestämt hur man använder sig av dessa och hur man agerar när man får vetskap om att kränkningar och övergrepp sker på den typen av arenor.

Vid en undersökning 2017 av sexuella övergrepp i kyrkliga miljöer som lett till rättssak, hade samtliga fall det gemensamt att inget av övergreppen hade skett i kyrkans verksamhet, men att kyrkans verksamhet var den plats där offer och förövare fått kontakt. Det kan därför finnas anledning att i förväg samtala i ledargruppen om hur kontakter utanför verksamheten ska skötas.