I Trygga Händer
Vi i Salt och EFS är stolta över att få arbeta med utbildningen I Trygga Händer. Genom en endagskurs och material för den lokala verksamheten rustar vi våra ledare i att skapa trygga miljöer för barn och unga.
Om I Trygga Händer
I Trygga Händer är en etisk vägledning för sammanhang som möter barn och unga. Syftet är att förebygga olika former av övergrepp – sexuella, fysiska, psykiska och andliga.
Kursen ger kunskap om barns och ungas situation idag och delar verktyg som hjälper den lokala verksamheten att forma trygga miljöer.
Materialet har tagits fram av Frälsningsarmén, som nu har arbetat med det i över 20 år. Flera kristna samfund använder upplägget och över 10 000 personer har gått kursen i Sverige.
Kursdag för ledare
I Trygga Händer är upplagt som en kursdag. Genom föreläsningar, samtal och fallstudier får vi lära oss att:
- Identifiera olika former av övergrepp
- Reagera över bristfälliga beteenden och rutiner i vår verksamhet
- Agera i vårt ansvar som förebilder och ledare för att tillförsäkra barnets bästa
Kursdagen är till för ledare som möter barn och unga i sitt sammanhang. I slutet av dagen ges tillfälle att påbörja arbetet med att göra en handlingsplan för den egna verksamheten. Den som går kursdagen uppmuntras att göra det vart tredje år för att hålla ämnet levande.
Stöd till föreningen
I Trygga Händer är ett sätt för Salt och EFS att satsa på våra ledare och vara ett stöd i uppgiften att möta barn och unga. Vi vet att denna resurs har efterfrågats och därför vill Salt och EFS tillsammans göra den tillgänglig för alla föreningar. Arbetet samordnas av rikskansliet och varje region arrangerar några kursdagar per år, ledda av licenserade kursledare inom EFS. Däremellan finns det personer i organisationen att kontakta för rådgivning.
Komplement för scoutledare
Inom Scouterna finns också webbkursen Trygga Möten, som varje ledare kan göra hemma vid sin dator. Vi uppmuntrar våra scoutledare att om möjligt också gå kursdagen I Trygga Händer, som ger ett värdefullt komplement och blir en erfarenhet som vi delar i hela rörelsen.
Behov att rusta oss
Vi ser ett stort värde av kursen I Trygga Händer, bland annat för att:
- Trygghet för våra barn och unga är vår uppgift och prioritering.
- Materialet vilar på en kristen grund och tar upp ett andligt perspektiv.
- Vi behöver förstå vad som påverkar barn och ungas utsatthet och mående.
- Vi har ett ansvar för hur barnen i vår verksamhet bemöts av både vuxna och av andra barn i gruppen.
- Vi vill kunna uppmärksamma om barn som kommer till vår verksamhet verkar fara illa.
- Erfarenheter har visat att inget sammanhang är skyddat från risk för övergrepp.
- Kursens är en hjälp för ledaren att vara trygg, att inte stå ensam och att veta vart man kan vända sig om svåra situationer uppstår.
- Forskning visar på betydelsen av trygga vuxna i barnens omgivning. Vi vill stärka det mandat vi har att göra en skillnad för de barn och unga vi får förtroendet att möta.
Mer information om I Trygga Händer
Läs mer på Frälsningsarméns hemsida: fralsningsarmen.se/i-trygga-hander
För information om kommande kurstillfällen, kontakta gärna din regions Salt-koordinator.
För frågor och funderingar kontakta:
Rebecca Stighem
Generalsekreterare
Salt – barn och unga i EFS
018-430 25 84, 0721-58 00 84
Helene Lundgren
Personalchef EFS
018–430 25 04, 072-4008782
Tillsammans formar vi trygga miljöer för barn och unga i Salt och EFS!
Fler nyheter
Vi beklagar att vi just nu upplever en del driftstörningar kring webbutiken! Vi undersöker vad felet kan vara men det är möjligt att det kvarstår till efter julhelgerna. Under helgerna har vi på kansliet ledigt och firar Jesu födelse. Kansliet är helt stängt den 19/12-6/1. Vid brådskande ärenden hänvisar vi…
Läs mer
Rekryteringen av inspiratörer till Salts kansli är nu klar och redo att presenteras! Inspiratör för ledar- och lärjungaträning blir: Michael Rastas Michael har lång erfarenhet av Salt och EFS och har tidigare haft en tjänst på Salts kansli som ungdomskonsulent och informatör. Han läste sin prästutbildning på Johannelund och har…
Läs mer
Alla Salt-föreningar ska i och med årsskiftet lämna in en rapport om verksamhetsåret 2024. Gör er redo! Senast den 31 januari vill ha er rapport. Ordna fram årsmötesprotokollet, beskrivning av vad ni hittat på under 2024 och eventuella förändringar i föreningen. Om föreningen varit vilande eller lagt ned ska även detta rapporteras enkelt…
Läs mer